"Robootika, AI ja eetika" arvustus

Uurisin "Robootika, AI ja eetika" rühmatööd, mille autorid olid Kädi-Kristlin Miggur, Siim Kustassoo, Teele Puusepp ja Kristel Tali. Valisin antud rühmatöö arvustamiseks, sest et viimasel aastal on tekkinud maru palju furoori tehisintellektide vallas, lisaks on antud valdkonnas olnud ka väga suur tehnoloogia areng. Kõik eelnev ei ole külmaks jätnud ka mind.

Uurimustöös selgitatakse esmalt Ai ning eetikaprobleeme defineerides natuke tausta, et hiljem oleks seostest paremini aru saada. Seejärel juhatatakse sisse väga põhjalikult valitud eetika probleeme ning kirjeldatakse neid. Viimaks tuuakse näiteid elust enesest, kus on AI ning eetika probleeme esinenud.

Kogu töö on väga informatiivne ning annab hea aluse baas teadmistest eetika ja Ai vallas, aga asi mis minu jaoks oli puudu - olid erinevate probleemi võimalikud lahendused, mida suured IT pead välja pakkunud on. 
Alustades kodanikupalgast ning robotite maksustamisest, Bill Gatest  on näiteks antud teemal väga tugevalt sõna võtnud. Lõpetades  kõige paeluvama sotsiaalmeedia sõjaga viimasel aastal Mark Zuckerbergi ja Elon Muski vahel just teemal, kuidas minna Ai arendusega edasi nii, et inimkonnale areng ohtlikuks ei muutuks.

Samas oli väga huvitav lugeda näiteid esinenud probleemidest - minu lemmikuks osutus TayTweets, mis on ühest küljest klassikaline näide sellest, kuidas AI arenduses asjad valesti võivad minna. Samal aja väga hea näide sellest, milline inimkond ise ühele ratsionaalsele olendile tundub  - sisuliselt on tegemist tõestusega, et inikonnale põhinedes head Ai-d ei saa.

Üldiselt oli tegemist väga hea sissejuhatused robotite ning Ai maailma ning nendega kaasnevatest eetilistest küsimustest, minu jaoks võib-olla natuke vähe arutlust lahenduste osas, aga samas täitis töö oma eesmärki  ning oli hästi ülesehitatud.


Comments

Popular posts from this blog

Professionaalsus tarkvara arenduses? (Teema 10)

Obskuursed karjäärivõimalused IT maastikul (IT juhtimine ja riskihaldus)